El Berguedà és una comarca de l’interior de Catalunya, a cavall entre els relleus enlairats del Pirineu i les planes de la depressió central. L’eix vertebrador del Berguedà és el curs alt del riu Llobregat, que junt amb la serra del Verd i del Cadí, els cims del Moixeró, de la Tossa, el Puigllançada i el Pedraforca formen un paisatge espectacular i frondós.

Aquest territori presenta dues zones força diferenciades: L’Alt Berguedà plujós i fred, amb neu a l’hivern als cims més enlairats, separat de la Cerdanya pels carenes de més de 2.000 m. de les serralades pre-Pirinenques i el Baix-Berguedà, amb relleus poc enlairats i clima mediterrani. Berga, la capital comarcal marca la frontera entre aquest dos espais agermanats pel corrent del riu.

Les activitats econòmiques tradicionals del Berguedà han estat la ramaderia, l’agricultura, l’explotació forestal, la mineria del carbó i l’indústria tèxtil.

La comarca us ofereix un gran ventall de possibilitats de lleure i de gaudi cultural en un entorn natural incomparable. Una cuina de muntanya amb caràcter propi i ingredients com el blat de moro escairat, la carn, els embotits i els bolets us esperen a les taules dels nostres restaurants.

La Patum de Berga El Corpus té nom propi al Berguedà: La Patum, la festa més coneguda arreu i amb la qual, moltes vegades, s’identifica la ciutat i la comarca. Un festival de música, ball, colors i foc que des del segle XIV ha esdevingut llegenda.

Esquí i esports de natura. Els esquiadors poden practicar l’esquí alpí i el de fons a l’estació del Rasos de Pequera, a 14 km. de Berga i a 120 km. de Barcelona. Al Parc de la Neu del Pedraforca hi ha zones ideals per realitzar excursions amb raquetes de neu i esquí de muntanya a la serra del Verd i al Cadí. A través del túnel del Cadí accedireu ràpidament a les pistes de la Cerdanya.

El Berguedà ofereix també paratges incomparables per practicar el senderisme, el barranquisme, l’escalada, el BTT, l’espeologia, el parapent i la nàutica.

Els bolets, la cacera i la pesca són tres de les activitats naturals que podeu desenvolupar al Berguedà. La nostra és una comarca boletaire per excel·lència i la Festa dels Bolets, amb els concursos boletaires, micològics i gastronòmics n’és el màxim exponent.

Els caçadors disposen de diverses zones acotades i compten amb la possibilitat de practicar la caça major controlada de cérvols i cabirols a la Reserva Nacional de Caça del Cadí.

La pesca de la truita del país al Bastareny, la de repoblament al Llobregat i la captura de carpes, lluç de riu, perques americanes i percalluç al pantà de La Baells ofereixen una ampla gamma de possibilitats als partidaris de la canya.

El llegat històric del Berguedà es mostra orgullós al visitant. Les esglésies pre-romàniques de Pedret i Sant Esteve de Tubau ens transporten a l’època del Compte Guifré el Pelós i del cavaller i trobador Guillem de Berguedà. Un passeig pels nuclis antics de Bagà i Castellar de Nug ens farà reviure l’esperit medieval de la Catalunya Vella.

El Castell de Sant Ferran de Berga és encara testimoni de les aferrissades lluites que varen trasbalsar la nostra comarca des de l’any 1793 fins al 1875. Una època en que guerres i fabriques convivien en un equilibri difícil. El 1790 el fuster de Berga, Ramon Farguell, revoluciona els processos de filat amb la creació de la Maixerina o Berguedana, una màquina que revolucionà la indústria i convertí el Berguedà en un dels principals centres cotoners del país.

Amb l’arribada de la primera Guerra Carlina s’incendiaren totes les fàbriques, que eren vistes con un símbol del progrés perillós. La visita del Museu de la ciutat de Berga (prop de l’Ajuntament) us acostarà a aquest món de revoltes i telers.

La indústria tèxtil perviurà al Berguedà fins a la recent crisi del sector i omplirà la vall del riu Llobregat de colònies tèxtils, que encara avui són el testimoni d’un model de producció i convivència fornit al voltant de la fàbrica. El Museu de la Colònia Vidal mostra com es treballava i es vivia en una colònia industrial de principis de segle.

La mineria del carbó, estesa per l’Alt Berguedà va convertir aquestes valls en un focus important de la mineria catalana. Algunes de les antigues explotacions es poden visitar i es pot fer un recorregut per una galeria en un trenet miner.

Aquesta activitat i la fabricació de ciment han deixat un important patrimoni industrial entre el que destaca la modernista Fàbrica del Clot del Moro i els Jardins Artigues dissenyats per Antoni Gaudí a la Pobla de Lillet. Un antic carrilet que unirà la Pobla de Lillet amb el Clot del Moro i permetrà visitar ben aviat els Jardins Artigues, el Museu del Ciment i el Museu del Transport.

Translate »